PREDSTAVITEV

V grški mitologiji je Caissa nimfa, v katero se zaljubi bog Mars. Ker mu Caissa ljubezni ne vrača, izumi šahovsko igro, s katero osvoji njeno srce. Naša Caissa je povsem predana šahovski igri.

Leta 2005 je bilo ustanovljeno Šahovsko društvo Caissa z namenom promocije kraljevske igre, izobraževanja mladih šahistov in organiziranja šahovskih turnirjev. Predsednica društva je prva slovenska šahovska velemojstrica Darja Kapš, ki se lahko pohvali z bogatimi šahovskimi izkušnjami, tako na področju tekmovanj, izobraževanja, in organiziranja turnirjev.

DarjaDarja Kapš je bila od svojega desetega leta večkratna mladinska prvakinja v posameznih kategorijah in redna udeleženka evropskih in svetovnih mladinskih prvenstev. Njena najboljša uvrstitev na svetovnih prvenstvih je 10. mesto do 20 let (Armenija, 2000). Leta 2001 je prvič postala državna članska prvakinja in se uvrstila v žensko člansko reprezentanco. Mednarodna mojstrica (wIM) je postala leta 2002, prva slovenska šahovska velemojstrica (wGM) pa leta 2005. Je edina Slovenka z dvema kolajnama na ekipnih evropskih članskih šahovskih tekmovanjih.

Zanimivost: Darja tako obožuje šah, da ga lahko igra dneve in noči. Kadar igra šah na turnirjih, zaradi velikih psihofizičnih naporov izgubi celo do pet kilogramov, zaradi česar se nikoli ne pritožuje.

In kako Darja vidi šah?

“Šah je najboljša vadba za možgane. Je miselna in družabna igra, ki posamezniku daje dodano vrednost: vztrajnost, borbenost, disciplino, odgovornost, koncentracijo, odločnost, zdrav odnos do sočloveka, vizualizacijo, načrtovanje, logično razmišljanje… Igranje šaha je zelo zabavno, saj spoznavaš nove prijatelje in odkrivaš nove kraje.”